dimecres, 19 de novembre del 2008

Sindicació de continguts

RSS és l'acrònim dels mots en anglès Really Simple Syndication. i serveix per definir un conjunt de canals de la família dels XML que permeten compartir informació i emprar-la en altres llocs o programes. Aquesta potencialitat de compartir ús entre llocs web és la característica que dóna significació al concepte de sindicació de continguts

Aquesta tecnologia permet, de manera còmoda i bastant eficaç, redifondre els continguts separant les dades del format i reubicant-los en diferents llocs o suports, independentment de la "forma" amb la qual s'expressaran en cada un d'ells.

Aquesta capacitat de redestribució ens permet d'accedir a les actualitzacions de la informació en llocs web (blocs, diaris digitals, informació digital bursàtil, serveis web de meteorologia,..)

Els canals d’informació (feeds) ens permeten agregar els ‘fils’ dels nostres llocs preferits i les novetats en aquestes pàgines preferides ens són notificades mitjançant els canals d’informació, estalviant-nos gran quantitat de temps fent recerca "manual" de novetats.


Diuen que una imatge val més que mil paraules. Aquest vídeo, compartit aquí sota llicència Commons, ens ajuda a entendre el concepte:







En un lloc web podem identificar els canals d'informació actualment per una icona com la de la imatge següent. Veieu que en diu la Wiquipèdia al respecte fent clic sobre la mateixa imatge:
Quan hem identificat els canals podem emprar els agregadors que són programes que poden llegir o mostrar fonts d'informació en format RSS. El navegador Motzilla Firefox o el clien de correu Thunderbird en són un exemple en el sentit que permet agregar canals d'informació. A aquesta operació se l'anomena subscripció i ens faccilita la personalització de la informació de volem rebre.

Hi ha programes específics per realitzar la funció de sindicació, agregació o subscripció a canals d'informació, S'instal·len i configuren en el nostre ordinador i presenten una major potència i versatilitat a l'hora d'aportar-nos aquest servei. Un exemple d'aquest aplicatiu és el lector RSS de la Generalitat de Catlunya.

Per descarregar l'instal·lador en plataformes Windows podeu accedir a aquest enllaç
I en aquest lloc web hi trobareu una explicació del seu maneig i funcionament.

Si es disposa d'un compte gmail el més pràctic és emprar el lector RSS que ofereix Google als seus usuaris. Es tracta del Google Reader. Només ens cal anar a la pàgina concreta ( http://www.google.es/reader ) i identificar-nos amb el nom i contrasenya de gmail. A la pantalla que ens apareixerà ens informarà de que encara no tenim cap sindicació afegida. Observau la imatge:



En el menú de la dreta tendrem les opcions de sindicació a llocs web.

Una de les maneres de subscriure's al canal d'informació és clicar amb el botó de la dreta del ratolí sobre la icona RSS (no sempre són igual però totes s'assemblen)d el lloc web o bloc que volem agregar i triar l'opció copiar la direcció de l'enllaç. Aquesta adreça és la que hem d'afegir al lector (Reader) a la corresponent caixa d'agregació.


Podem personalitzar les nostres preferències en el format de sindicació a les icones que Google Reader ens ofereix per a cada article i també en el menú de l'esquerra. El propi lector ofereix opcions de configuració global a menú superior "settings" o "opciones". Hores d'ara encara no està traduïda al català la interfície d'aquest servei.

El servidor Blogger empra el sistema de subscripció Atom.

Atom és un tipus de format de canal web XML (llenguatge de descripció), similar a l'RSS, és a dir, de sindicació. Va néixer per a resoldre la confusió creada per l'existència d'estàndards similars per a la sindicació (RSS i RDF), i crear així una API i un format de sindicació més flexibles. No obstant això, hi ha qui opina que més que resoldre el problema, el va agreujar. Actualment conviu amb els formats anteriors que volia eliminar. (font consultada : Wiquipèdia, Gencat, Xtec)